JAARVERSLAG 2020-2021

Leerlingenaantallen
Dit seizoen volgen 285 leerlingen muziekles via Dubbelgreep. Deze 285 leerlingen zijn zowel kinderen als volwassenen die les hebben bij één van de docenten van Dubbelgreep.

Uitvoeringen
Zaterdag 31 oktober is de eerste voorspeelavond van het seizoen in de Doopsgezinde kerk. Helaas is deze voorspeelavond geannuleerd vanwege Covid-19. Op 28 november is sinterklaas samen met 2 pieten aanwezig bij 3 voorspeelmomenten in de Doopsgezinde kerk. Vanwege de coronamaatregelen mogen er 30 mensen in het publiek zitten. Om toch iedereen de kans te geven om voor te spelen hebben we 3 voorspeelmomenten gehouden namelijk om 14.00 uur, 15.30 uur, 17.00 uur. Voor de kinderen was het een feest om na zoveel maanden weer te mogen voorspelen en dan ook nog voor Sinterklaas en zijn Pieten! Sinterklaas vertelt bij iedere leerling een kort verhaaltje uit het grote boek en de Pieten geven de leerlingen nog iets lekkers. Op 28 november om 18.45 uur en 20.00 uur zijn er nog een tweede voorspeelavonden voor de oudere leerlingen (zonder Sinterklaas). Er klinkt accordeon, blokfluit, piano, viool en zang. I.v.m Covid-19 is er dit jaar geen editie vanKerst speel je Samen. Zaterdag 19 december is de kerstuitvoering in de Theodorakapel. Helaas is deze uitvoering op het allerlaatst geannuleerd vanwege Covid-19. Op 13 februari is er een voorspeelavond. Deze is geannuleerd vanwege Covid-19. Het talentenconcert is op 6 maart in de Doopsgezinde kerk. Helaas is dit talentenconcert geannuleerd vanwege Covid-19. De Dubbelgreepdag is 13 maart. Er is die dag een strijkersochtend, pianovoorspeelmiddag, een zanguurtje en de volwassenavond. Helaas zijn alle voorspeelmomenten geannuleerd i.v.m. Covid-19. Op zaterdag 20 juni is het project: “Bach voor pianisten” in de Doopsgezinde kerk. Pianist/ organist Laurens de Man geeft een presentatie over Bach. Aansluitend verzorgt hij een openbare workshop waaraan pianoleerlingen deelnemen. Om zich goed te kunnen voorbereiden op deze dag hebben de 7 deelnemers 2 weken eerder coaching van Toon Hagen gehad.

Nieuw bij Dubbelgreep is: De Dubbelgreep Marathon op 19-20 juni in de Doopsgezinde kerk. Er zijn op 19 en 20 juni maar liefst 12 concerten op een rij! Omdat vrijwel alle voorspeelmomenten van het seizoen geannuleerd waren, willen we op deze manier veel leerlingen de kans geven om voor te spelen. Op vrijdag start een kamermuziekconcert met voorafgaande coaching speciaal voor volwassen leerlingen. De avond wordt om 21.00 uur afgesloten met een ligconcert. Het publiek kan liggend naar een prachtig meditatief programma luisteren. De zaterdag start om 9.00 uur met een stijkersochtend. Hier spelen violisten en cellisten al dan niet begeleidt door piano o.a. stukken van Bruch, Beethoven, Vivaldi en Rachmaninoff. Het junior orkest is om 11.00 uur aan de beurt met een openbare repetitie en een uitvoering. Jonge leerlingen van Dubbelgreep kunnen in dit orkest op een laagdrempelige manier samenspelen. Marian Rauh en Simone Colicchia leiden het orkest. Om 12.30 uur is het Concerto Italiano. Zangers, blokfluitisten. Violisten en cellisten spelen werken van o.a. Vivaldi en Frescobaldi.Na de presentatie en workshop “Bach voor pianisten” is er om 17.00 een voorspeeluur met daarin gitaristen en fluitisten. Concert nr.10 om 18.30 uur heeft als thema Kamermuziek (1+1=3). Tijdens dit voorspeeluur spelen leerlingen van Dubbelgreep samen in heterogene ensembles. Er klinken violen met cello en accordeon met piano. De marathon wordt afgesloten om 20 uur en 21.00 uur met concerten: Rond de wereld linksom (alles mag) en Rond de wereld rechtsom (slot-event dus feest!!). Er klinkt muziek van o.a. Chopin, Tiersen en Quantz en bijna alle instrumenten zijn vertegenwoordigd. Deze marathon blijkt een groot succes en zal volgend seizoen een vervolg krijgen.

Docenten
Aan het begin van het seizoen zijn de volgende docenten verbonden aan Dubbelgreep: Alette van den Belt (klarinet en kennismaking met muziek), Maria Bloem-Dette (zang), Peter Blom (gitaar), Esther de Boer (cello), Christie Bruning (gitaar), Simone Colicchia (accordeon), Philine Coops (piano), Eva van den Dool (piano), Mark van Hoof (piano), Paula Hopster (piano), Gea Hoven (orgel/klavecimbel), Wilma Jongsma (hobo), Jisk Lieftink (piano), Marian Rauh (dwarsfluit en AMV), Tirza Piepers (blokfluit), Lies van Vledder (viool), Karin Vrieling (klarinet), Afke Wiersma (piano). Aan het einde van het seizoen hebben we afscheid genomen van Peter Blom en verwelkomen we Marjolein Visser- de Boer als dwarsfluit docent.

Bestuur en Coördinatoren
Het bestuur bestaat aan het begin van het seizoen uit: Alet Boukes (voorzitter) Francis de Vries (penningmeester) Arnold Kalmeijer (algemeen bestuurslid) Esther de Boer (docent en algemeen bestuurslid) Simone Colicchia (docent en algemeen bestuurslid) Karin Vrieling en Marian Rauh zijn de coördinatoren van Dubbelgreep

Het bestuur vergadert 2x per jaar over de algemene zaken rondom Dubbelgreep. Het bestuur heeft een ondersteunende functie. Francis de Vries is gestart als penningmeester.

Vergaderingen
De docenten van Dubbelgreep hebben in september en januari een docentenvergadering. In de docentenvergadering worden de algemene zaken besproken. Ook worden de voorspeelavonden gepland en de uitvoering ervan georganiseerd. Per voorspeelavond zijn er twee tot vier docenten verantwoordelijk voor de organisatie.

Sponsors
Dubbelgreep werd dit jaar gesponsord door: Adiba administratiekantoor, De Graaf Muziek, Multicopy Zwolle, Muziekcentrum Oostendorp, André van Putten viool- en cellobouwers, De Saxofoonwinkel, ’t Speeltuygh Muziekinstrumenten, Douwe van der Wal strijkinstrumenten.

Docentencollectief Dubbelgreep
KvK Zwolle 05061019
ABN/AMRO 50.32.07.209
Postbus 1379, 8001 BJ Zwolle
tel. 038 230 20 84 of 06 10 37 50 41
info@dubbelgreep.nl
www.dubbelgreep.nl