(PERS)BERICHTEN

Geplaatst: maart 2024

Voorspeeldag Dubbelgreep Muzieklessen

Op zaterdag 9 maart spelen leerlingen, zowel kinderen als volwassenen van Muziekdocenten
Collectief Dubbelgreep, in de Doopsgezinde kerk aan de Wolweverstraat nr 9 in Zwolle.
De Dubbelgreepdag begint om 10.00 uur met een piano ochtend. Na een korte pauze
vervolgen we het dagprogramma met een piano lunch. Er zijn werken te horen van o.a.
Chopin, Yann Tiersen én filmmuziek. Om 15.00 uur begint een uur voor de strijkers. Naast
viool en cello solisten treden er diverse strijkers ensembles op met o.a. Kol Nidrei van Bruch.
De dag wordt om 17.30 uur afgesloten met een voorspeeluur door jonge én volwassen
leerlingen.  Zij zullen muziek laten horen uit diverse stijlperiodes, gespeeld op piano,
dwarsfluit en cello. Publiek is van harte welkom om tijdens deze Dubbelgreepdag te komen
luisteren! De toegang is vrij, een kleine bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.

Geplaatst: februari 2024

Talentenconcert Dubbelgreep Muzieklessen

Op zaterdag 3 februari wordt om 15.00 uur het jaarlijkse Talentenconcert gehouden,
verzorgd door leerlingen van Muziekdocenten Collectief Dubbelgreep.
In de Reulandzaal van het ArtEZ Conservatorium te Zwolle laten veelbelovende leerlingen,
die met veel plezier en gedrevenheid musiceren, hun kunsten op verschillende
muziekinstrumenten horen.
Er klinkt een gevarieerd programma, gebracht door pianisten, cellisten, violisten en fluitisten
met werken van o.a Haydn, Bruch, Debussy en Chopin.
De toegang is vrij, een bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.

Geplaatst: december 2023

Kerstconcert door leerlingen Dubbelgreep en de Muziekmakerij

Op zaterdag 17 december om 18.30 uur wordt in de kerk van de Open Kring aan de Hofstedestraat 1 in Zwolle het jaarlijkse kerstconcert gegeven. Leerlingen van Muziekdocenten Collectief Dubbelgreep én de Muziekmakerij zorgen voor een afwisselend programma dat in het teken van Kerst zal staan.
Tijdens deze avond wordt er gemusiceerd op de viool, cello, gitaar, piano, accordeon en dwarsfluit. Naast de optredende leerlingen mag iedereen die aanwezig is meespelen met de kerstliedjes.
De toegang voor publiek: €6. Kinderen tot en met 12 jaar: gratis

Geplaatst: november 2023

Sint op bezoek bij Leerlingen Dubbelgreep Muzieklessen

Op 25 november musiceren leerlingen van Dubbelgreep in de Lutherse kerk, Koestraat 4 te Zwolle. De middag en avond zullen bestaan uit drie delen. Het eerste voorspeelmoment begint om 15.30 uur en wordt verzorgd door basisschoolleerlingen. Zij laten de Sint, zijn Pieten én het publiek hun liedjes horen op viool, piano, fluit, cello en blokfluit. Een tweede groep leerlingen start om 17 uur en ook zij spelen voor de Sint en Pieten.Het avondprogramma begint om 19.30 uur. Tijdens dit uur treden (blok)fluitisten, cellisten, pianisten, en violisten op met werken van o.a. Telemann, Mendelssohn en Bruch. De toegang voor deze concerten is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Geplaatst: oktober 2023

Seizoensopening door leerlingen Dubbelgreep Muziekles

Op 14 oktober start Dubbelgreep Muziekles met de eerste van een reeks voorspeelmomenten. In de Doopsgezinde kerk aan de Wolweverstraat nr 9, zijn vanaf 18.00 uur de jongere leerlingen van het docentencollectief te horen. Om 19.45 uur begint een tweede uur met de wat oudere leerlingen. Er wordt gespeeld op piano, dwarsfluit, cello en viool.

Er worden werken gespeeld van o.a. Popp, Blavet, Debussy en Billie Eilish. Publiek is van harte welkom om te komen luisteren op deze afwisselende avond. De toegang is vrij, een kleine bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.

Geplaatst: juli 2023

Dubbelgreep Marathon 17 juni 2023

Op zaterdag 17 juni wordt in de Doopsgezinde kerk de jaarlijkse Dubbelgreep Muziek Marathon gehouden door leerlingen van Muziekdocentencollectief Dubbelgreep. Het seizoen wordt uitbundig en feestelijk afgesloten met allerlei muzikale optredens. Dit jaar zal “het verhaal” de rode draad door alle voorspeeluren heen zijn. Verhalen, gedichten en films mét muziek. Soms is de muziek op zich het verhaal en wordt de eigen fantasie van de
toehoorders uitgedaagd.

Om 9.30 uur starten de jongste leerlingen tijdens het junior uurtje. Om 11.30 uur is er een lunchconcert met muziek van Nederlandse componisten waar instrumenten als de cello, accordeon, piano en fluit te horen zijn. Speciaal voor dit concert schreef de Zwolse stadsdichter Bauke Vermaas een gedicht bij één van de stukken. Om 13.15 uur begint de Sprookjesmiddag “De Chinese Nachtegaal” met pianisten en ensembles van cellisten, violisten en blokfluitisten. Het middagprogramma wordt vervolgd met om 15.00 uur de
Film&Muziekmiddag. Tijdens het vertonen van een film is muziek te horen uit o.a “The Game of Thrones”, “Harry Potter” en “Forrest Gump”. Om 16.30 uur kan iedereen meespelen tijdens het Canon uur. Om 18.30 uur gaat het voorspeeluur van start waarin heel veel verschillende instrumenten groepen te horen zijn, waaronder een groep fluitisten die een voorgedragen verhaal omlijsten. Het laatste onderdeel van de marathon begint om 20.30
uur en wordt verzorgd door de volwassen leerlingen van Dubbelgreep. Zangers, pianisten, fluitisten en cellisten vertellen op hun instrumenten, of met hun stem, een muzikaal verhaal.

Publiek is van harte welkom om tijdens deze Muziek Marathon te komen luisteren! De toegang is vrij, een bijdrage na afloop, contant of via QR code, wordt op prijs gesteld.

Geplaatst op 20 november 2022

Dubbelgreep Marathon 24-25 juni EINDVERSLAG
Het was weer een mooie editie van de Dubbelgreep Marathon op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni in de Doopsgezinde Kerk! Net als vorig jaar sloten we het seizoen weer uitbundig en feestelijk af! Kijk op de agenda van www.dubbelgreep.nl voor de verschillende onderdelen van het weekend.

Naast een aantal compacte voorspeeluren (junior-uur; volwassenen-uur, canon-uur, vanalleswatt-uur..) werden twee openbare workshops gegeven:
Vrijdagavond 24 juni van 21:00u tot 22:30u was er alle aandacht Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Vier gevorderde pianoleerlingen krijgen tips en inzichten aangereikt door organist/componist Toon Hagen die de masterclass leidde. Zowel als deelnemer als publiek kreeg op een toegankelijke manier een inkijkje in de structuur en opbouw van het werk, zodat je het stuk op een andere manier kunt ervaren. De leerlingen werden uitgedaagd om thematisch materiaal op verschillende manieren te ontdekken; om naar elkaar en naar zichzelf te luisteren binnen het geheel van de klank en om te communiceren met hoofdknikken zonder dat dit het spelen beïnvloed. Ultieme samenwerking terwijl je gefocust blijft op je eigen aandeel, en daarbij uiteindelijk flexibel omgaan met onvoorspelbaarheid was het grootste leerdoel.

De zaterdagmiddag was gereserveerd van 14:00u tot 17:00u voor een openbare workshop Vrije Improvisatie. Onder leiding van ArtEZ-docent/koordirigent Eugène van Boheemen gaan verschillende enthousiaste Dubbelgreep-instrumentalisten (jong en oud, beginnend en gevorderd) op een andere manier muziek maken dan ze gewend zijn. Een echt avontuur waarin zomaar van alles gebeurde!
Zoek je eigen klank, wat kun je eigenlijk allemaal met je instrument zonder bladmuziek? Wat vind jij het mooiste aan je instrument? Spelenderwijs werden alle parameters van de muziek (hard/zacht, snel/langzaam, kort/lang, enz.) ontdekt door het intuïtieve brein aan te spreken om zo een vrijere connectie met muziek en je instrument te krijgen.
Er was geen kaartverkoop voor de onderdelen van de marathon, maar een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken (richtbedrag voorspeeluur €5/workshop €10).

Terugblik op Youtube:
“Maak je eigen geluid”
Masterclass Canto ostinato

Geplaatst op 19 juni 2022

Dubbelgreep Marathon 24-25 juni

Er komt weer een mooie Dubbelgreep Marathon aan op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni in de Doopsgezinde Kerk! Net als vorig jaar sluiten we het seizoen weer uitbundig en feestelijk af! Naast een aantal compacte voorspeeluren (junior-uur, volwassenen-uur, canon-uur, vanalleswatt-
uur…) worden twee openbare workshops gegeven:
• Vrijdagavond 24 juni om 21:00u is er alle aandacht Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Vier gevorderde pianoleerlingen krijgen tips en inzichten aangereikt door organist/componist Toon Hagen die de workshop zal leiden. Zowel als deelnemer als publiek krijg je een inkijkje in de structuur
en opbouw van het werk, zodat je het stuk op een andere manier kunt ervaren.
• De zaterdagmiddag is gereserveerd van 14:00u tot 17:00u voor een openbare workshop Vrije Improvisatie. Onder leiding van ArtEZ-docent/koordirigent Eugène van Boheemen gaan verschillende enthousiaste Dubbelgreep-instrumentalisten (jong en oud, beginnend en gevorderd)
op een andere manier muziek maken dan ze gewend zijn. Een echt avontuur waarin zomaar van alles kan gebeuren!
 Er is geen kaartverkoop voor de onderdelen van de marathon, maar een vrijwillige bijdrage om de kosten te dekken wordt zeer op prijs gesteld (richtbedrag voorspeeluur €5/workshop €10). Er staat een donatiepunt bij de ingang (neem cash mee!), een bedrag overmaken is ook mogelijk.

Geplaatst op 23 maart 2022

Voorspeeldag Dubbelgreep

Op zaterdag 26 maart spelen leerlingen van Docentencollectief Dubbelgreep in de Doopsgezinde kerk aan de Wolweverstraat nr 9 in Zwolle.
De Dubbelgreep Muziekdag begint om 10.30 uur met een uur dat wordt verzorgd door zangers. Om 13 uur, 14.30 uur en 16.00 uur zijn er drie verschillende pianosessies te beluisteren. De dag wordt vanaf 20.15 uur afgesloten met een voorspeelavond voor volwassenen. Hier zullen verschillende instrumentalisten en zangers muziek laten horen uit diverse stijlperiodes. Van harte welkom om tijdens deze Dubbelgreepdag te komen luisteren!

Geplaatst op 25 augustus 2020

Muzieklessen bij Dubbelgreep weer begonnen

De muziekdocenten van Dubbelgreep zijn weer van start gegaan. Jaarlijks volgen ruim 300 Zwollenaren (kinderen, jongeren, volwassenen) les bij een van de docenten die aangesloten is bij Dubbelgreep. Het gaat hierbij om zangles of instrumentale les: dwarsfluit, blokfluit, piano, gitaar, accordeon, hobo, klarinet, cello, viool, orgel of klavecimbel. De lessen zijn meestal individueel en natuurlijk coronaproof, maar ook het samenspelen staat bij Dubbelgreep hoog in het vaandel. Docenten stimuleren hun leerlingen om samen met anderen te musiceren en er worden regelmatig gelegenheidsorkestjes of -ensembles gevormd. Dubbelgreep staat onder meer bekend vanwege de bijzondere avonden die jaarlijks worden georganiseerd en waarop leerlingen kunnen (samen)spelen: naast de ‘gewone’ voorspeelavonden, zijn dit Sinterklaasavond, een Volwassenenavond, Talentenconcerten en Kerst Speel je Samen (helaas kan deze laatste activiteit, waarbij een paar honderd muzikanten met elkaar samenspelen en -zingen dit jaar niet doorgaan vanwege het coronagebeuren).
 Bij Dubbelgreep wordt alleen lesgegeven door docenten die hun conservatoriumdiploma voor een specifiek instrument gehaald hebben en er wordt al ruim dertig jaar op kwalitatief goed niveau lesgegeven. Onlangs sloten zich drie nieuwe docenten bij het collectief aan: Christie Bruning (gitaar), Tirza Piepers (blokfluit en thin whistle) en Alette van de Belt (klarinet). Wie geïnteresseerd is in muziekles bij Dubbelgreep, kan op de site www.dubbelgreep.nl kijken voor meer informatie. Er kan vrijwel altijd op korte termijn gestart worden met de lessen, omdat Dubbelgreep zonder wachtlijsten werkt.

Geplaatst op 15 juni 2019

Grote avond van Dubbelgreep
Met: de avonturen van Phillipo de vleugel
. Op zaterdag 22 juni vindt weer de grote avond van Dubbelgreep plaats. 
Locatie is dit jaar de Oosterkerk aan de Bagijnesingel 17A te Zwolle.
De avond begint om 19:00 uur.

Traditiegetrouw wordt het een avond met veel variatie in muziekstukken, ensembles en natuurlijk weer het Dubbelgreep junior orkest onder leiding van Marian Rauh. Rode draad tijdens de avond is dit keer het verhaal van Phillipo de vleugel:
 Phillipo de Vleugel wil ’s avonds een concert geven maar hij heeft nog geen muziek, Hij heeft een melodietje maar daar moet nog iets bij, iets met bassen misschien, en iets springerigs. Hij zoekt ook nog de ideale pianist en dat is niet zo makkelijk er zijn er zoveel, en dan ook nog voor dezelfde avond.
De leerlingen en docenten van Dubbelgreep zijn er in geslaagd een zeer gevarieerd programma samen te stellen want naast de piano komen ook viool, zang, gitaar, accordeon, klarinet, harp saxofoon en dwarsfluit de zoektocht van Phillipo ondersteunen.
Toegangskaarten zijn alleen aan de zaal verkrijgbaar (vanaf 18:30 uur) en kosten €5,- voor iedereen (ongeacht leeftijd). Leerlingen van Dubbelgreep hebben gratis toegang, u bent van harte welkom!

Dubbelgreep is bijna 30 jaar actief in Zwolle en bestaat uit een groep van 16 (gediplomeerde) muziekdocenten. Het muziekonderwijs bestaat uit individuele lessen, maar er wordt regelmatig samengespeeld in (ad hoc) ensembles. Dubbelgreep biedt kwalitatief goed muziekonderwijs voor volwassenen en kinderen, zowel instrumentale lessen, als zanglessen zijn mogelijk. Er wordt gewerkt zonder wachtlijsten. Instromen kan gedurende het gehele jaar, al dan niet na een kennismakingsles. Meer informatie: www.dubbelgreep.nl of tel. 038 2302084.

Geplaatst op 7 december 2018

Zondagmiddag 16 december 3e editie Kerst speel je Samen
Zondag 16 december organiseert docentencollectief Dubbelgreep voor de derde keer het Kerst speel je Samen concert in de Zwolse Grote Kerk. Op deze dag komen ruim 200 muzikanten, waaronder heel veel orkestleden en 2 koren (een kinderkoor en een koor van mensen boven de 15 jaar) samen voor het spelen en zingen van bekende en minder bekende kerstliederen en muziekstukken.
Het concert begint om 13.45 uur en zal een uur duren, vanaf 13.15 uur gaan de deuren open voor het publiek. Kaarten kosten €4,- (kinderen t/m 12 jaar: €2,-) en zijn voorafgaand aan het concert te koop aan de deur.
De muzikanten hebben de bladmuziek van tevoren kunnen downloaden en ze hebben die dag al vanaf 9:30 tot 13:00 uur gerepeteerd onder leiding van ervaren dirigenten. De organisatie is blij dat onze wethouder cultuur Monique Schuttenbeld het concert komt openen. Verder is er medewerking van de in Zwolle en ver daar buiten bekende zangeres Esther Groenenberg. Presentatie is in handen van (Dubbelgreepdocent) Philine Coops.

Gitaar in de schijnwerpers

Elk jaar staat er een ander instrument op de voorgrond en dit jaar is dat de gitaar. Saskia Spinder heeft het prachtige stuk ‘Ring Christmas Bells’ van Mykola Leontovich voor gitaarorkest gearrangeerd.

Financiële steun

Kerst speel je Samen 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door sponsorbijdragen van de firma De Graaf Muziek in Zwolle, ‘t Speeltuygh gitaarspecialisten in Zwolle en door The Fellowship of Acoustics in Dedemsvaart. En daarnaast door subsidies van Stichting Het Hervormd Weeshuis, Fonds Amateurkunst Zwolle en VSBfonds.

‘Adventmitspielkonzert’

Het idee voor het meespeelconcert komt uit Keulen, daar vindt sinds 2010 in de Dom het ‘Adventmitspielkonzert’ plaats. Ieder jaar komen in de adventsperiode een paar duizend muzikanten (van alle niveaus en leeftijden) bijeen om samen te musiceren. Voorzitter van stichting Docentencollectief Dubbelgreep, Alet Boukes, zag dit en vond dat het idee navolging verdiende in Zwolle.

Geplaatst op 19 november 2018

Sinterklaas komt langs bij Dubbelgreep

De jongste leerlingen van Dubbelgreep gaan Sinterklaas een bijzonder muzikale avond bezorgen door voor hem te spelen en te zingen. Alle bekende sinterklaasliedjes zullen langskomen.
 Deze speciale ontmoeting vindt plaats op 24 november om 18.30 uur in de Lutherse kerk, Koestraat 2/4 te Zwolle. Iedereen is daarbij uiteraard van harte uitgenodigd.
 Om 20.00 uur, als de Sint en de jonge spelers al weer vertrokken zijn, start het volgende voorspeelmoment, waarbij oudere leerlingen het podium betreden. U kunt onder andere luisteren naar piano, zang en viool. Ook dit programmaonderdeel vindt plaats in de Lutherse Kerk. Luisteraars zijn van harte welkom, toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage is welkom).

Geplaatst op 17 oktober 2018

Eerste voorspeelavond van het seizoen bij Dubbelgreep

Zaterdag 20 oktober om 19:00 uur is de eerste voorspeelavond van Dubbelgreep in het nieuwe seizoen. Zoals u van ons gewend bent wordt het een gevarieerde avond waarop gemusiceerd wordt door leerlingen van alle leeftijden, samen of alleen en op verschillende niveaus. De avond wordt gepresenteerd door de docenten Paula Hopster(piano) en Wilma Jongsma(hobo). Zeker is dat zaterdag lucht, toetsen snaren en stembanden niet stil zullen staan. Ook een bibberend handje dan wel voetje behoort tot de mogelijkheden, het is tenslotte niet niks: spelen voor publiek. Toch helpt het de muzikanten als u met velen komt luisteren, u bent van harte welkom in de Doopsgezinde kerk (wolweverstraat 9) te Zwolle.

Geplaatst op 3 oktober 2018

Kerst Speel je Samen 2018

Op zondag 16 december 2018 organiseert Dubbelgreep de 3e editie van Kerst speel je Samen, hét kerstmeespeel- en meezingconcert in de Zwolse Grote Kerk. Kerst speel je Samen is een groot meespeelorkest en koor. Dit jaar zijn zelfs twee koren: een jeugdkoor onder leiding van Eline Geerdink en een koor voor iedereen van 15 jaar en ouder onder leiding van Maria Bloem. Special guest bij deze editie van Kerst speel je Samen is Esther Groenenberg.
Iedereen die van muziek en kerstliedjes houdt kan meedoen: jong of oud, beginner of gevorderd, de muziek is ongeveer een maand van te voren beschikbaar. Op zondag 16 december wordt in de ochtend gerepeteerd en aan het begin van de middag is een afsluitend concert. De deelnemersbijdrage is €5,- en Aanmelden kan via www.kerstspeeljesamen.nl

Gitaar

Bij elke editie van het project staat één instrument extra in de schijnwerpers, dit jaar is dat de gitaar. Gitaristen die zich aanmelden kunnen meedoen met een, door de bekende Zwolse gitariste Saskia Spinder, speciaal voor dit project voor gitaarorkest gearrangeerd muziekstuk. Onder leiding van Saskia wordt, voorafgaand aan de projectdag het prachtige stuk, ‘Ring Christmas Bells’ van Mykola Leontovich, ingestudeerd tijdens een aantal repetities op de vrijdagen 16 en 30 november en 14 december. Gitaristen die hier aan mee willen doen kunnen een mail sturen naar saskia@dubbelgreep.nl. Ook als je nog niet zo lang gitaar speelt, kun je meedoen: voor ieder is er een geschikte partij. De repetitielocatie wordt na de herfstvakantie bekend gemaakt.

Kerst speel je samen

Met het motto ‘Kerst speel je samen’ wil Dubbelgreep benadrukken dat de advents- en kerstperiode zich bij uitstek lenen om samen te zijn met anderen. En wat is er dan mooier dan samen muziek te maken en advent en kerst zo samen te beleven. Met familie (bijvoorbeeld een kleinkind met zijn/haar opa of oma), met straatgenoten, met klasgenoten of gewoon met anderen die ook muziek maken. Dit is een evenement voor iedereen die van muziek(maken) houdt. Iedereen die een (akoestisch) blaas- of strijkinstrument speelt of zingt, is welkom. Ook is er ruimte voor ca. 15 jonge pianisten, dankzij de firma de Graaf die enkele piano’s zal plaatsen en stemmen. In 2016 waren er bijna 150 deelnemers en in 2017 waren dat er 200.

Subsidies

Kerst speel je Samen 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van Stichting Het Hervormd Weeshuis, Fonds Amateurkunst Zwolle en VSBfonds.
‘Adventmitspielkonzert’ te Keulen
In navolging van het ‘Adventmitspielkonzert’ dat sinds 2010 in de Dom te Keulen plaatsvindt, heeft Dubbelgreep in 2016 voor de eerste keer ‘Kerst Speel Je Samen’ in Zwolle georganiseerd. Al acht jaar komen ieder jaar in de adventsperiode een paar duizend muzikanten (van alle niveaus en leeftijden) bijeen in de Keulse Dom om samen te musiceren. Meer informatie hierover is te vinden op: https://www.erzbistumkoeln.de/thema/adventmitspielkonzert

Geplaatst op 5 september 2018

Muzieklessen Dubbelgreep weer gestart

Nog nagenietend van de welverdiende vakantie zijn de muzieklessen bij Dubbelgreep weer begonnen. De docenten hopen er weer een mooi muzikaal jaar van te maken. Steeds meer Zwollenaren maken kennis met Dubbelgreep en de waardering blijkt vooral uit de toename van het aantal leerlingen van de afgelopen jaren. Bij Dubbelgreep wordt lesgegeven aan zowel kinderen als volwassenen, op alle niveaus en in verschillende muziekstijlen. Dubbelgreep onderscheidt zich door individueel muziekonderwijs, in combinatie met veel samenspeel- en voorspeelmogelijkheden. Meer informatie staat op de site www.dubbelgreep.nl. Bellen kan ook: 038 2302084

Nieuwe leerlingen zijn bij Dubbelgreep altijd welkom en kunnen op elk moment van het jaar instappen, er is geen wachtlijst. Docentencollectief Dubbelgreep wordt gevormd door 18 docenten die verspreid door Zwolle lesgeven (doorgaans bij de docent thuis). Een standaardles is wekelijks een half uur, in overleg zijn andere lesvormen mogelijk. Alle docenten hanteren hetzelfde lestarief. Er zijn ongeveer 10 voorspeelmomenten per jaar, op verschillende locaties. Dubbelgreep bestaat sinds 1989.