Geplaatst op 25 augustus 2020

Muzieklessen bij Dubbelgreep weer begonnen
De muziekdocenten van Dubbelgreep zijn weer van start gegaan. Jaarlijks volgen ruim 300 Zwollenaren (kinderen, jongeren, volwassenen) les bij een van de docenten die aangesloten is bij Dubbelgreep. Het gaat hierbij om zangles of instrumentale les: dwarsfluit, blokfluit, piano, gitaar, accordeon, hobo, klarinet, cello, viool, orgel of klavecimbel. De lessen zijn meestal individueel en natuurlijk coronaproof, maar ook het samenspelen staat bij Dubbelgreep hoog in het vaandel. Docenten stimuleren hun leerlingen om samen met anderen te musiceren en er worden regelmatig gelegenheidsorkestjes of -ensembles gevormd. Dubbelgreep staat onder meer bekend vanwege de bijzondere avonden die jaarlijks worden georganiseerd en waarop leerlingen kunnen (samen)spelen: naast de ‘gewone’ voorspeelavonden, zijn dit Sinterklaasavond, een Volwassenenavond, Talentenconcerten en Kerst Speel je Samen (helaas kan deze laatste activiteit, waarbij een paar honderd muzikanten met elkaar samenspelen en -zingen dit jaar niet doorgaan vanwege het coronagebeuren).
Bij Dubbelgreep wordt alleen lesgegeven door docenten die hun conservatoriumdiploma voor een specifiek instrument gehaald hebben en er wordt al ruim dertig jaar op kwalitatief goed niveau lesgegeven. Onlangs sloten zich drie nieuwe docenten bij het collectief aan: Christie Bruning (gitaar), Tirza Piepers (blokfluit en thin whistle) en Alette van de Belt (klarinet). Wie geïnteresseerd is in muziekles bij Dubbelgreep, kan op de site www.dubbelgreep.nl kijken voor meer informatie. Er kan vrijwel altijd op korte termijn gestart worden met de lessen, omdat Dubbelgreep zonder wachtlijsten werkt.

Geplaatst op 15 juni 2019

Grote avond van Dubbelgreep met: de avonturen van Phillipo de vleugel
Op zaterdag 22 juni vindt weer de grote avond van Dubbelgreep plaats.
Locatie is dit jaar de Oosterkerk aan de Bagijnesingel 17A te Zwolle.
De avond begint om 19:00 uur.

Traditiegetrouw wordt het een avond met veel variatie in muziekstukken, ensembles en natuurlijk weer het Dubbelgreep junior orkest onder leiding van Marian Rauh. Rode draad tijdens de avond is dit keer het verhaal van Phillipo de vleugel:
Phillipo de Vleugel wil ’s avonds een concert geven maar hij heeft nog geen muziek, Hij heeft een melodietje maar daar moet nog iets bij, iets met bassen misschien, en iets springerigs. Hij zoekt ook nog de ideale pianist en dat is niet zo makkelijk er zijn er zoveel, en dan ook nog voor dezelfde avond.
De leerlingen en docenten van Dubbelgreep zijn er in geslaagd een zeer gevarieerd programma samen te stellen want naast de piano komen ook viool, zang, gitaar, accordeon, klarinet , harp saxofoon en dwarsfluit de zoektocht van Phillipo ondersteunen.
Toegangskaarten zijn alleen aan de zaal verkrijgbaar (vanaf 18:30 uur) en kosten €5,- voor iedereen (ongeacht leeftijd). Leerlingen van Dubbelgreep hebben gratis toegang, u bent van harte welkom!

Dubbelgreep is bijna 30 jaar actief in Zwolle en bestaat uit een groep van 16 (gediplomeerde) muziekdocenten. Het muziekonderwijs bestaat uit individuele lessen, maar er wordt regelmatig samengespeeld in (ad hoc) ensembles. Dubbelgreep biedt kwalitatief goed muziekonderwijs voor volwassenen en kinderen, zowel instrumentale lessen, als zanglessen zijn mogelijk. Er wordt gewerkt zonder wachtlijsten. Instromen kan gedurende het gehele jaar, al dan niet na een kennismakingsles. Meer informatie: www.dubbelgreep.nl of tel. 038 2302084.


Geplaatst op 7 december 2018

Zondagmiddag 16 december 3e editie Kerst speel je Samen
Zondag 16 december organiseert docentencollectief Dubbelgreep voor de derde keer het Kerst speel je Samen concert in de Zwolse Grote Kerk. Op deze dag komen ruim 200 muzikanten, waaronder heel veel orkestleden en 2 koren (een kinderkoor en een koor van mensen boven de 15 jaar) samen voor het spelen en zingen van bekende en minder bekende kerstliederen en muziekstukken.
Het concert begint om 13.45 uur en zal een uur duren, vanaf 13.15 uur gaan de deuren open voor het publiek.. Kaarten kosten €4,- (kinderen t/m 12 jaar: €2,-) en zijn voorafgaand aan het concert te koop aan de deur.
De muzikanten hebben de bladmuziek van tevoren kunnen downloaden en ze hebben die dag al vanaf 9:30 tot 13:00 uur gerepeteerd onder leiding van ervaren dirigenten. De organisatie is blij dat onze wethouder cultuur Monique Schuttenbeld het concert komt openen. Verder is er medewerking van de in Zwolle en ver daar buiten bekende zangeres Esther Groenenberg. Presentatie is in handen van (Dubbelgreepdocent) Philine Coops.

Gitaar in de schijnwerpers
Elk jaar staat er een ander instrument op de voorgrond en dit jaar is dat de gitaar. Saskia Spinder heeft het prachtige stuk ‘Ring Christmas Bells’ van Mykola Leontovich voor gitaarorkest gearrangeerd.

Financiële steun
Kerst speel je Samen 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door sponsorbijdragen van de firma De Graaf Muziek in Zwolle, ‘t Speeltuygh gitaarspecialisten in Zwolle en door The Fellowship of Acoustics in Dedemsvaart. En daarnaast door subsidies van Stichting Het Hervormd Weeshuis, Fonds Amateurkunst Zwolle en VSBfonds.

‘Adventmitspielkonzert’
Het idee voor het meespeelconcert komt uit Keulen, daar vindt sinds 2010 in de Dom het ‘Adventmitspielkonzert’ plaats. Ieder jaar komen in de adventsperiode een paar duizend muzikanten (van alle niveaus en leeftijden) bijeen om samen te musiceren. Voorzitter van stichting Docentencollectief Dubbelgreep, Alet Boukes, zag dit en vond dat het idee navolging verdiende in Zwolle.


Geplaatst op 19 november 2018

Sinterklaas komt langs bij Dubbelgreep
De jongste leerlingen van Dubbelgreep gaan Sinterklaas een bijzonder muzikale avond bezorgen door voor hem te spelen en te zingen. Alle bekende sinterklaasliedjes zullen langskomen.
Deze speciale ontmoeting vindt plaats op 24 november om 18.30 uur in de Lutherse kerk, Koestraat 2/4 te Zwolle. Iedereen is daarbij uiteraard van harte uitgenodigd.
Om 20.00 uur, als de Sint en de jonge spelers al weer vertrokken zijn, start het volgende voorspeelmoment, waarbij oudere leerlingen het podium betreden. U kunt onder andere luisteren naar piano, zang en viool. Ook dit programmaonderdeel vindt plaats in de Lutherse Kerk. Luisteraars zijn van harte welkom, toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage is welkom).


Geplaatst op 17 oktober 2018

Eerste voorspeelavond van het seizoen bij Dubbelgreep
Zaterdag 20 oktober om 19:00 uur is de eerste voorspeelavond van Dubbelgreep in het nieuwe seizoen. Zoals u van ons gewend bent wordt het een gevarieerde avond waarop gemusiceerd wordt door leerlingen van alle leeftijden, samen of alleen en op verschillende niveaus. De avond wordt gepresenteerd door de docenten Paula Hopster(piano) en Wilma Jongsma(hobo). Zeker is dat zaterdag lucht, toetsen snaren en stembanden niet stil zullen staan. Ook een bibberend handje dan wel voetje behoort tot de mogelijkheden, het is tenslotte niet niks: spelen voor publiek. Toch helpt het de muzikanten als u met velen komt luisteren, u bent van harte welkom in de Doopsgezinde kerk (wolweverstraat 9) te Zwolle.


Geplaatst op 3 oktober 2018

Kerst Speel je Samen 2018
Op zondag 16 december 2018 organiseert Dubbelgreep de 3e editie van Kerst speel je Samen, hét kerstmeespeel- en meezingconcert in de Zwolse Grote Kerk. Kerst speel je Samen is een groot meespeelorkest en koor. Dit jaar zijn zelfs twee koren: een jeugdkoor onder leiding van Eline Geerdink en een koor voor iedereen van 15 jaar en ouder onder leiding van Maria Bloem. Special guest bij deze editie van Kerst speel je Samen is Esther Groenenberg.
Iedereen die van muziek en kerstliedjes houdt kan meedoen: jong of oud, beginner of gevorderd, de muziek is ongeveer een maand van te voren beschikbaar. Op zondag 16 december wordt in de ochtend gerepeteerd en aan het begin van de middag is een afsluitend concert. De deelnemersbijdrage is €5,- en Aanmelden kan via www.kerstspeeljesamen.nl

Gitaar
Bij elke editie van het project staat één instrument extra in de schijnwerpers, dit jaar is dat de gitaar. Gitaristen die zich aanmelden kunnen meedoen met een, door de bekende Zwolse gitariste Saskia Spinder, speciaal voor dit project voor gitaarorkest gearrangeerd muziekstuk. Onder leiding van Saskia wordt, voorafgaand aan de projectdag het prachtige stuk, ‘Ring Christmas Bells’ van Mykola Leontovich, ingestudeerd tijdens een aantal repetities op de vrijdagen 16 en 30 november en 14 december. Gitaristen die hier aan mee willen doen kunnen een mail sturen naar saskia@dubbelgreep.nl. Ook als je nog niet zo lang gitaar speelt, kun je meedoen: voor ieder is er een geschikte partij. De repetitielocatie wordt na de herfstvakantie bekend gemaakt.

Kerst speel je samen
Met het motto ‘Kerst speel je samen’ wil Dubbelgreep benadrukken dat de advents- en kerstperiode zich bij uitstek lenen om samen te zijn met anderen. En wat is er dan mooier dan samen muziek te maken en advent en kerst zo samen te beleven. Met familie (bijvoorbeeld een kleinkind met zijn/haar opa of oma), met straatgenoten, met klasgenoten of gewoon met anderen die ook muziek maken. Dit is een evenement voor iedereen die van muziek(maken) houdt. Iedereen die een (akoestisch) blaas- of strijkinstrument speelt of zingt, is welkom. Ook is er ruimte voor ca. 15 jonge pianisten, dankzij de firma de Graaf die enkele piano’s zal plaatsen en stemmen. In 2016 waren er bijna 150 deelnemers en in 2017 waren dat er 200.

Subsidies
Kerst speel je Samen 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van Stichting Het Hervormd Weeshuis, Fonds Amateurkunst Zwolle en VSBfonds.

‘Adventmitspielkonzert’ te Keulen
In navolging van het ‘Adventmitspielkonzert’ dat sinds 2010 in de Dom te Keulen plaatsvindt, heeft Dubbelgreep in 2016 voor de eerste keer ‘Kerst Speel Je Samen’ in Zwolle georganiseerd. Al acht jaar komen ieder jaar in de adventsperiode een paar duizend muzikanten (van alle niveaus en leeftijden) bijeen in de Keulse Dom om samen te musiceren. Meer informatie hierover is te vinden op: https://www.erzbistum-koeln.de/thema/adventmitspielkonzert


Geplaatst op 5 september 2018

Muzieklessen Dubbelgreep weer gestart
Nog nagenietend van de welverdiende vakantie zijn de muzieklessen bij Dubbelgreep weer begonnen. De docenten hopen er weer een mooi muzikaal jaar van te maken. Steeds meer Zwollenaren maken kennis met Dubbelgreep en de waardering blijkt vooral uit de toename van het aantal leerlingen van de afgelopen jaren. Bij Dubbelgreep wordt lesgegeven aan zowel kinderen als volwassenen, op alle niveaus en in verschillende muziekstijlen. Dubbelgreep onderscheidt zich door individueel muziekonderwijs, in combinatie met veel samenspeel- en voorspeelmogelijkheden. Meer informatie staat op de site www.dubbelgreep.nl. Bellen kan ook: 038 2302084

Nieuwe leerlingen zijn bij Dubbelgreep altijd welkom en kunnen op elk moment van het jaar instappen, er is geen wachtlijst. Docentencollectief Dubbelgreep wordt gevormd door 18 docenten die verspreid door Zwolle lesgeven (doorgaans bij de docent thuis). Een standaardles is wekelijks een half uur, in overleg zijn andere lesvormen mogelijk. Alle docenten hanteren hetzelfde lestarief. Er zijn ongeveer 10 voorspeelmomenten per jaar, op verschillende locaties. Dubbelgreep bestaat sinds 1989.