JAARVERSLAG 2019-2020

Leerlingenaantallen
Dit seizoen volgen 275 leerlingen muziekles via Dubbelgreep.  Deze 275 leerlingen zijn zowel kinderen als volwassenen die les hebben bij één van de docenten van Dubbelgreep.

Uitvoeringen
Zaterdag 12 oktober is de eerste voorspeelavond van het seizoen in de Doopsgezinde kerk. Het is een afwisselende avond waarbij zowel beginners als (ver)gevorderden een podium hebben. Zo wordt er de Wals op.69 nr.2 van Chopin gespeeld op de piano en het thema van Schindlers List op viool en piano. Voor cello en piano klink er de nocturne van Tchaikovsky en de zangers zingen werken van Händel en Fauré.
Op 23 november is Sinterklaas samen met twee Pieten aanwezig bij de voorspeelavond in de Lutherse kerk. Voor de jonge kinderen is het een geweldige ervaring om voor de Sint en de Pieten te spelen. Sinterklaas vertelt bij iedere leerling een kort verhaaltje uit het grote boek en de Pieten geven de leerlingen nog iets lekkers.
Op 23 november om 20.30 uur is er nog een tweede voorspeelmoment voor de oudere leerlingen (zonder Sinterklaas). Op deze avond spelen en zingen pianisten, fluitisten, violisten en zangers klassieke stukken, maar ook popnummers.
Op 15 december 2019 is de 4e editie van Kerst speel je Samen. Dit grote evenement met in totaal 208 deelnemers, vindt plaats in de Dominicanenkerk van Zwolle. Kerst speel je Samen voorziet in de behoefte om rond kerst samen met elkaar muziek te maken. Er zijn hele families die meedoen en de deelnemers komen uit het hele land. Er is een jeugdkoor (7-15 jaar) o.l.v. Yoanique Hillen en een 15+-koor o.l.v. Maria Bloem-Dette. In het orkest spelen naast (akoestische) blaas- en strijkinstrumenten ook pianisten mee.  Kerst speel je Samen is toegankelijk voor iedereen, niet uitsluitend voor Dubbelgreepleerlingen. Speciale gast is dit jaar de Zwolse buitenpianist Rik Elings. Kerst speel je Samen is een traditie geworden die jaarlijks terugkeert. De organisatie van dit evenement bestaat dit jaar uit de docenten Karin Vrieling, Simone Colicchia en Marian Rauh. Kerst speel je Samen 2019  is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds Amateurkunst, Stichting Hervormd Weeshuis Zwolle en het Prins Bernhard Fonds Overijssel (KCIPO).
Het Talentenconcert is op 25 januari 2020 om 12.30 uur en 15.00 uur in de Stadkamer (Centrum). Er wordt een afwisselend en virtuoos programma uitgevoerd door violisten, cellisten, pianisten, fluiten en een harpist. Een aantal leerlingen die muziekles volgen bij Dubbelgreep zijn heel talentvol. Mede dankzij de vakkundige lessen en hun bijzondere talent kunnen zij uitgroeien tot goede musici. Sommigen van hen spelen in orkesten en op concoursen binnen en buiten Zwolle en weten zo nu en dan een prijs in de wacht te slepen. Voor publiek spelen doen ze graag, en met optredens als het Talentenconcert doen zij belangrijke podiumervaring op: onmisbaar in de ontwikkeling van aanstormende musici.
De Dubbelgreepdag is gepland op 14 maart: strijkersochtend, pianovoorspeelmiddag, zanguurtje en de jaarlijkse volwassenavond. Helaas zijn alle voorspeelmomenten geannuleerd i.v.m. coronamaatregelen.
Op 18 april is de voorspeelavond geannuleerd i.v.m. coronamaatregelen. De Grote Avond van zaterdag 27 juni is geannuleerd i.v.m. coronamaatregelen.

Docenten
Aan het begin van het seizoen zijn de volgende docenten verbonden aan Dubbelgreep: Alette van de Belt (klarinet en kennismaking met muziek), Maria Bloem-Dette (zang), Peter Blom (gitaar), Esther de Boer (cello), Simone Colicchia (accordeon), Philine Coops (piano), Eva van den Dool (piano), Mark van Hoof (piano), Paula Hopster (piano), Gea Hoven (orgel/klavecimbel), Wilma Jongsma (hobo), Jisk Lieftink (piano), Marian Rauh (dwarsfluit en AMV), Liedewei Spruit (harp), Lies van Vledder (viool), Karin Vrieling (klarinet), Afke Wiersma (piano). Aan het einde van het seizoen is Liedewei Spruit (harp) gestopt als docent bij Dubbelgreep.

Bestuur en Coördinatoren
Het bestuur bestaat aan het begin van het seizoen uit: Alet Boukes (voorzitter), Karin Vrieling (interim penningmeester), Arnold Kalmeijer (algemeen bestuurslid), Esther de Boer (docent en algemeen bestuurslid), Simone Colicchia (docent en algemeen bestuurslid), Esther Vink (van Vink administratie) gaat de jaarrekening opstellen. Karin Vrieling en Marian Rauh zijn de coördinatoren van Dubbelgreep. Het bestuur vergadert twee keer per jaar over de algemene zaken rondom Dubbelgreep. Het bestuur heeft een ondersteunende functie.

Vergaderingen
De docenten van Dubbelgreep hebben in september en januari een docentenvergadering. In de docentenvergadering worden de algemene zaken besproken. Ook worden de voorspeelavonden gepland en de uitvoering ervan georganiseerd. Per voorspeelavond zijn twee tot vier docenten verantwoordelijk voor de organisatie.

Sponsors
Dubbelgreep wordt dit seizoen gesponsord door: Adiba administratiekantoor, De Graaf Muziek, Multicopy Zwolle, Muziekcentrum Oostendorp, André van Putten viool- en cellobouwers, De Saxofoonwinkel, ’t Speeltuygh Muziekinstrumenten, Douwe van der Wal strijkinstrumenten.

Docentencollectief Dubbelgreep
KvK Zwolle 05061019
ABN/AMRO 50.32.07.209
Postbus 1379, 8001 BJ Zwolle
tel. 038 230 20 84 of 06 10 37 50 41
info@dubbelgreep.nl
www.dubbelgreep.nl