INSTRUMENTEN EN DOCENTEN

Lies van Vledder

VIOOL

Studie
Lies van Vledder is afgestudeerd aan het conservatorium Zwolle voor hoofdvak viool (1990). Na deze studie heeft ze Muziekwetenschappen (specialisatie Kunstbeleid en -management) gestudeerd aan de Universiteit Utrecht (afgestudeerd 1993). Lies heeft veel gespeeld in orkesten en kleinere ensembles, maar ze heeft zich vooralgespecialiseerd in lesgeven. Ze heeft jarenlange ervaring in het lesgeven aan heel jonge leerlingen, aan scholieren en ook aan volwassenen. Lies heeft ook heel veel vioolmethodiek bestudeerd en heeft daarnaast nascholingscursussen gevolgd aan conservatoria (‘vioolonderwijs aan zeer jonge kinderen’, ‘improvisatie in theorie en praktijk’, ‘opbouw basistechniek’, ‘Colour Strings’) en heeft daarnaast nog persoonlijke begeleiding gekregen van een internationaal bekende vioolpedagoog.

Les van Lies
Lies geeft met veel plezier, inzet en aandacht les aan leerlingen van (ongeveer) vier jaar en ouder. Veel leerlingen gaan door met vioolspelen na hun schoolperiode en zijn dan terug te vinden in studentenorkesten in heel Nederland en andere orkesten. Het komt geregeld voor dat leerlingen doorstromen naar een beroepsopleiding viool. De lessen bestaan uit individuele lessen in combinatie met ensemblelessen. De leerlingen krijgen allemaal individueel les waardoor er precies aandacht gegeven kan worden aan datgene wat die leerling specifiek nodig heeft. De groei en ontwikkeling van een leerling verschilt van mens tot mens. Daarom is het belangrijk dat een docent in staat is in te spelen op het karakter, de wensen en de vaardigheden van de leerling.
Dit is een voortdurende en erg leuke uitdaging en als het goed is resulteert dit in blije, vrolijke en tevreden leerlingen die alle kwaliteiten die ze hebben, in zichzelf weten ontwikkelen.
Leren is niet altijd makkelijk. Het gaat bijna nooit vanzelf. Maar ook als dat wat je wilt bereiken moeilijk is, is het fijn als een docent je blijft inspireren, zodat je het blijft proberen. Totdat je het kan. Leren en groeien doe je namelijk zelf, maar als je iemand achter je hebt staan die de ervaring heeft om je de weg te wijzen, is dat een reuze hulp.

Ensemblelessen
De ensemblelessen worden door het jaar heen gegeven. Bij samenspel merken leerlingen hoe leuk en gezellig het is om samen muziek te maken. Het geeft verbinding. Samen muziek maken vraagt om flexibiliteit, luisteren naar andere muzieklijnen terwijl je zelf ook speelt, voelen en begrijpen van structuren, herkennen van melodieën in andere stemmen etc. De leerlingen leren er enorm veel van, het is heel belangrijk voor de hele ontwikkeling. Daarnaast is het heerlijk om te doen en het maakt leerlingen over het algemeen vrolijk en enthousiast.

Veel leerlingen van Lies spelen ook in jeugdorkesten zoals De Vuurvogel. Vioolleerlingen kunnen aan drie orkesten binnen die organisatie meedoen: Opstreek, de Jonge Vuurvogel en Symfonieorkest De Vuurvogel. Lies van Vledder geeft leiding aan Opstreek, dat is het eerste orkest voor strijkers die net beginnen met les of een paar jaar les hebben.

Tarieven
Het minimaal aantal minuten voor een vioolles is 30 minuten, met uitzondering voor heel jonge leerlingen (in overleg). Veel leerlingen hebben 45 minuten les. Vraagt u voor advies over andere mogelijkheden informatie bij Lies zelf.
• 30 minuten per week: € 21,- per les € 777,- per jaar
• 45 minuten per week: € 31,30 per les € 1165,- per jaar